Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek naar de vermogenskostenvoet (WACC) van KPN en VodafoneZiggo

Onderzoeksbureau Brattle heeft in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek gedaan naar de hoogte van de vermogenskostenvoet van KPN en VodafoneZiggo. Daarnaast heeft Brattle ook specifiek onderzoek gedaan naar de risico-opslag voor investeringen in Fiber-to-the-Home (FttH). De vermogenskostenvoet is het redelijk rendement op geïnvesteerd vermogen en wordt ook wel "Weighted Average Cost of Capital" (WACC) genoemd. De vermogenskostenvoet bepaalt het bedrag aan vermogenskosten dat bedrijven betalen voor het aantrekken van vermogen.

Achtergrond

De ACM gebruikt de vermogenskostenvoet bij de implementatie van de verplichtingen uit het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access, specifiek voor het vaststellen van de tariefplafonds voor de gereguleerde toegangstarieven. De WACC heeft invloed op de maximale tarieven die KPN en VodafoneZiggo mogen rekenen aan andere marktpartijen. Als de ACM besluiten neemt over het invoeren van verplichtingen wordt de vermogenskostenvoet op dat moment voorgelegd aan de markt. Marktpartijen kunnen dan reageren op de wijze waarop de vermogenskostenvoet is vastgesteld.

 

Documenten

Onderzoek naar de vermogenskostenvoet (WACC) van KPN en VodafoneZiggo (PDF - 773.86 KB)