Kruimelpad

Onderwijsgroep NCOI mag LOI overnemen

Onderwijsgroep NCOI mag de LOI overnemen. NCOI Groep en LOI zijn particuliere onderwijsinstellingen die vooral deeltijdopleidingen aanbieden op erkend HBO- en MBO-niveau en daarnaast ook diverse cursussen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert dat er op de verschillende onderwijsmarkten (erkend HBO-, erkend MBO- en cursussen ) nog voldoende concurrentie overblijft. Daardoor blijft er nog genoeg keuze voor mensen om onderwijs te kiezen dat bij hen past en blijven de verschillende onderwijsinstellingen gestimuleerd om hun aanbod scherp geprijsd en innovatief te maken.

De ACM heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van onderwijs die de twee instellingen nu aanbieden. Daarbij zijn ook studenten, zakelijke afnemers en concurrenten zoals HBO- en MBO-instellingen bevraagd om een goed oordeel te kunnen vormen over de verschillende markten en hun gebruikers.

De ACM concludeert dat op het gebied van erkend deeltijd HBO en MBO er voldoende concurrentie is van de deeltijdopleidingen van HBO- en MBO-instellingen. NCOI en LOI bieden daarnaast een veelheid aan cursussen en trainingen aan die niet door een erkende HBO- of MBO- instelling worden aangeboden. Er zijn op deze markt nog andere aanbieders actief met een breed aanbod en nichespelers met een gespecialiseerd aanbod. Die zorgen ervoor dat er voldoende concurrentie overblijft in de diverse soorten onderwijs.

Controle op fusies en overnames

Het is bij elke fusie of overname de vraag of er daarna nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie draagt er aan bij dat producten en diensten tegen de beste prijs en kwaliteit worden verkocht. Daarom hebben bedrijven in veel gevallen vooraf toestemming nodig van de ACM of zij mogen samengaan. De ACM beoordeelt of de betrokken markten na die transactie goed zullen blijven werken voor mensen en bedrijven.