Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NCOI mag Hogeschool TIO overnemen (concentratiebesluit)

Opleidingsinstituut NCOI mag Hogeschool TIO overnemen. Zowel TIO als NCOI bieden beide HBO en MBO opleidingen aan. De ACM keurt deze overname goed omdat de beide instellingen aan verschillende doelgroepen onderwijs aanbieden. TIO biedt vooral aan jongeren tot 25 jaar voltijdonderwijs aan, terwijl NCOI vooral aan volwassenen deeltijdonderwijs aanbiedt. Doordat beide partijen zich op verschillende doelgroepen richten concurreren ze onderling niet of nauwelijks en vermindert de concurrentie dus niet als NCOI TIO overneemt.

Momenteel onderzoekt de ACM nog de overname van LOI door NCOI. In de beoordeling van die overname neemt de ACM de uitkomsten mee van de overname van TIO door NCOI.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

 

Documenten

NCOI mag Hogeschool TIO overnemen (concentratiebesluit) (PDF - 466.4 KB)