Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nationale-Nederlanden mag Reaal Schadeverzekeringen overnemen

Nationale-Nederlanden mag Reaal overnemen

Verzekeraar NN Group mag het schade- en inkomensverzekeringsbedrijf van Vivat (Vivat Schadeverzekeringen N.V.) overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt besloten. Onder Vivat vallen onder andere de schadeverzekeringen van Reaal. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de gevolgen voor de Nederlandse verzekeringsmarkt voor schade- en inkomensverzekeringen onderzocht. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over, onder andere omdat mensen gemakkelijk van verzekeraar kunnen wisselen.  Daardoor worden verzekeraars gestimuleerd om te zorgen voor een goede prijs, kwaliteit en innovatie van de verzekeringen.

Marktonderzoek schade- en inkomensverzekeringen

Er zijn verschillende grote en kleine schadeverzekeringsmaatschappijen, die stevig met elkaar concurreren. Wel verwachten veel marktpartijen dat er de komende tijd veranderingen aankomen. Verzekeraars bekijken kritisch of al hun verzekeringen nog rendabel zijn. Verzekeraars maken daarom meer standaardverzekeringen. Ook door het gebruik van vergelijkingssites gaan verzekeringen meer op elkaar lijken. Verder beschikken verzekeraars over steeds gedetailleerdere gegevens over klanten en risico’s. Met die gegevens bepalen ze welke risico’s ze lopen bij verschillende verzekeringen, of deze nog rendabel zijn en of ze deze blijven aanbieden. Marktpartijen houden er rekening mee dat het aantal moeilijk verzekerbare risico’s zal stijgen. Hierbij valt te denken aan verzekeringen voor taxibedrijven, maaltijdbezorgers en bepaalde agrarische bedrijven.

NN en Vivat Schadeverzekeringen

Op de markt voor schade- en inkomensverzekeringen zijn drie grote verzekeraars, Nationale Nederlanden, Achmea (Interpolis en Centraal Beheer) en ASR. De schade- en inkomensverzekeringen van Vivat (met onder andere Reaal) spelen een bescheiden rol. De ACM verwacht dat de toename van het marktaandeel van Nationale Nederlanden door de overname geen significante gevolgen voor de concurrentie zal hebben.

De overname van Vivat Schadeverzekeringen is een uitvloeisel van een grotere overname van Vivat door Athora. Daarbij is Vivat gesplitst. De schade- en inkomensverzekeringen en enkele andere activiteiten  worden door de NN Group overgenomen. De Europese Commissie heeft eerder de overname van Vivat door Athora goedgekeurd.

Controle op fusies, overnames en gemeenschappelijke ondernemingen

Het is bij elke fusie, overname of het oprichten van een gemeenschappelijke onderneming de vraag of er nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat er een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is. Daarom besluit de ACM of de bedrijven mogen fuseren, elkaar mogen overnemen of een gemeenschappelijke onderneming mogen oprichten. De ACM beoordeelt of de markten na de transactie goed zullen blijven werken voor mensen en bedrijven.