Kruimelpad

Nader onderzoek nodig naar overname LOI door NCOI (concentratiebesluit)

NCOI Holding B.V. mag Onderwijs Groep Nederland B.V. (LOI) (nog) niet overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 10 februari 2020 besloten. De overname heeft mogelijk een negatieve invloed op de concurrentie. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Wanneer mag een overname niet doorgaan?

Een overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de overname wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een overname hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.