Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meer onderzoek nodig naar overname Primagaz door Benegas

Benegas wil Primagaz Nederland overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert dat nader onderzoek nodig is naar de mogelijke markt voor lichtgewicht gasflessen. De ACM wil zeker weten dat er voldoende concurrentie overblijft.

Beide ondernemingen leveren propaangas aan bedrijven en particulieren. Ze verkopen propaangas in bulk (in tanks) en in gasflessen. Propaangas wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt het propaangas in bulk bijvoorbeeld gebruikt voor het verwarmen van huizen, bouwketen en gebouwen. Propaangas in flessen wordt onder andere gebruikt door dakdekkers, of om in campers te koken. Maar ook voor terrasverwarming en barbecues.

De ACM constateert dat er na de overname voldoende concurrentie overblijft op het gebied van de verkoop en levering van propaangas in bulk. De ACM wil met name verder onderzoeken of er in het particuliere segment voor kleinere en lichtere gasflessen voldoende concurrentie overblijft.

Hoe gaat het verder?

Als de partijen besluiten om hun overnameplannen door te zetten en bij de ACM een vergunning aanvragen, gaat de ACM de gevolgen van deze overname verder onderzoeken. In het vervolgonderzoek zal de ACM onder meer nadere vragen gaan stellen aan marktpartijen en aan
consumenten over de mogelijke gevolgen van deze overname.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.