Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meelproducent Dossche Mills mag Meneba overnemen

 
Meelproducent Dossche Mills mag concurrent Meneba overnemen. Er blijft voldoende concurrentie over in de meelbranche. Naar verwachting zal de concurrentie van de Duitse maalderijen, die inmiddels al 30% van de markt bedienen, in de nabije toekomst toenemen. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na uitgebreid onderzoek.

Meneba is de grootste meelproducent in Nederland. Dossche Mills is een Belgische meelproducent met een relatief beperkte productiecapaciteit in Nederland. Zij belevert Nederlandse afnemers met meel vanuit deze Nederlandse locatie en vanuit België.

Nederlandse bakkerijen willen meel dat geschikt is voor het luchtige Nederlandse brood. Bovendien is afstand belangrijk bij de beslissing voor meelproducenten om tot het leveren van meel aan een bepaalde afnemer over te gaan.

De ACM heeft bekeken of andere concurrent-maalderijen meel kunnen leveren dat aan de Nederlandse eisen voldoet. Verder heeft de ACM vooral onderzoek gedaan naar de afstand waarop maalderijen meel leveren en welke factoren daarbij een rol spelen zoals de aanvoerkosten van graan en de transportkosten van meel.

De ACM heeft daarvoor met binnen- en buitenlandse concurrenten gesproken en met verschillende typen afnemers van meel, van kleine ambachtelijke bakkerijen tot grote industriële afnemers.

Uiteindelijk concludeert de ACM dat er voor de levering van meel in de gebieden waar Dossche Mills en Meneba nu leveren voor afnemers voldoende keuzemogelijkheden overblijven tussen maalderijen, die meel kunnen leveren dat aan de Nederlandse eisen voldoet.

In Nederland, maar ook in België en, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de tarwevelden, met name in Duitsland, zijn er genoeg concurrenten van Dossche Mills en Meneba die meel in Nederland kunnen leveren.

De ACM ziet daarom als gevolg van de overname geen concurrentieproblemen ontstaan.