Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Loodsgeldtarieven stijgen met 3,41% in 2021

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft naar aanleiding van het tariefvoorstel van de Nederlandse Loodsencorporatie de loodsgeldtarieven voor 2021 vastgesteld. Deze tarieven stijgen met 3,41% ten opzichte van vorig jaar.

Als gevolg van de coronacrisis en brexit is de verwachting dat de hoeveelheid scheepvaartverkeer in 2021 minder is dan voor de coronacrisis en daardoor zijn er waarschijnlijk minder loodsverrichtingen. Ook de toegenomen mogelijkheden voor een ontheffing van de loodsplicht – de zogenoemde Loodsplicht Nieuwe Stijl – zorgen naar verwachting voor een lager aantal loodsverrichtingen. De verwachte daling is 5,5 procent. De kosten van het Nederlandse loodswezen worden hierdoor over een kleiner aantal reizen verdeeld. Vooral door het lagere aantal loodsverrichtingen stijgen de loodsgeldtarieven per 1 januari 2021 met 3,41 procent ten opzichte van 2020.

De ACM is van oordeel dat de tarieven redelijk zijn, voldoen aan het vereiste van kostenoriëntatie en zijn gebaseerd op een redelijk rendement. Daarnaast dragen de tarieven volgens de ACM voldoende bij aan de meest efficiënte werkwijze van registerloodsen en de productiviteit en kwaliteit van de loodsdienstverlening.

Hoe reguleert de ACM de loodsenmarkt?

De ACM bepaalt welke kosten de loodsen mogen opnemen in hun tarieven op basis van een tariefvoorstel dat elk jaar door de Nederlandse Loodsencorporatie wordt ingediend. De ACM beoordeelt dit voorstel en stelt de tarieven vast in een tariefbesluit. De loodsen hebben een monopoliepositie. Daarom beoordeelt de ACM als onafhankelijke toezichthouder of de loodsen geen onredelijk hoge tarieven rekenen.

 

Documenten

Besluit loodsgeldtarieven en overige tarieven 2021 (PDF - 465.98 KB) Bijlage 1 t/m 10 bij besluit loodsgeldtarieven en overige tarieven 2021 (PDF - 193.17 KB)