Kruimelpad

Nieuwsbericht

Lebara verlaagt op verzoek ACM tarieven roaming

19-05-2020

Telecomaanbieder Lebara heeft tarieven verlaagd voor mobiel bellen en sms-en vanuit een EU-land naar andere EU-landen. Het bedrijf paste deze roamingtarieven per omgaande aan, op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die onderzoek deed naar de tarieven voor klanten van Lebara tijdens hun verblijf in EU-landen. Door de verlaging van de tarieven, voldoet Lebara nu aan de regels.

Klanten van Nederlandse mobiele telefonieaanbieders, zoals Lebara, die vanuit het buitenland bellen, maken gebruik van buitenlandse netwerken. Dat heet roaming. Klanten van Lebara betaalden tijdens verblijf in een EU-land voor bellen of sms-en naar andere EU-landen, een hoger tarief dan het gewone tarief voor bellen binnen Nederland. Dat mag niet, ook al ging het in dit geval slechts om een beperkte groep klanten. Volgens het principe ‘roam like at home’ geldt het uitgangspunt dat mensen tijdens het roamen binnen de EU kunnen bellen of sms-en tegen hetzelfde tarief als zij betalen voor een binnenlands gesprek. Het uitgangspunt ‘roam like at home’ geldt niet voor gesprekken vanuit Nederland naar andere EU-landen en niet voor gesprekken naar of vanuit landen buiten de EU.

De ACM wil dat telecomaanbieders voldoen aan het ‘roam like at home’ principe, dat op EU-niveau is vastgesteld. Om te controleren of dat ook gebeurt, doet de ACM regelmatig onderzoek. En wanneer geconstateerd wordt dat een aanbieder zich niet aan de regels houdt, grijpt de ACM in.

Meer informatie

Meer informatie over bellen en internetgebruik in het buitenland staat op ACM ConsuWijzer .