Kruimelpad

Nieuwsbericht

Kinderopvang Kidsfoundation en Partou mogen samengaan als zij drie locaties verkopen

20-12-2019

Kinderopvangorganisaties Kidsfoundation en Partou mogen samengaan. Kidsfoundation en Partou bieden beiden Ā kinderopvang en buitenschoolse opvang aan. Kidsfoundation is vooral actief als Smallsteps. De ACM verbindt een voorwaarde aan deze overname: de bedrijven moeten drie kinderopvanglocaties in Amsterdam verkopen. Op die manier blijft er voldoende concurrentie over in de kinderopvang.

Wat heeft de ACM beoordeeld?

Ouders kiezen een opvang liefst zo dicht mogelijk bij huis of school. Daarom heeft de ACM onderzocht wat de gevolgen van deze overname zijn voor het aanbod van kinderopvang op zeer lokale markten. Er zijn 16 locaties in Amsterdam waar de ACM na de overname een mogelijk mededingingsprobleem ziet, omdat er daar voor ouders niet veel meer te kiezen overblijft. Dat kan leiden tot hogere prijzen en verminderde kwaliteit van de kinderopvang. Met het verkopen van drie kinderopvanglocaties lossen partijen dit probleem op. De ACM moet de koper van de locaties vooraf goedkeuren. Door de verkoop blijft er voldoende concurrentie over.

Fusiecontrole ACM

De ACM houdt toezicht op de concurrentie tussen bedrijven. Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet een zodanig sterke positie krijgen dat zij zonder problemen de prijzen kunnen verhogen, de kwaliteit verlagen of de innovatie verminderen. Als daarvan sprake is, houdt zij de transactie tegen. Daarmee zorgt zij ervoor dat markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven.