Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoogste rechter vernietigt besluit ACM over openstellen netwerken KPN en VodafoneZiggo

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vandaag uitspraak gedaan in de beroepsprocedure over toegang tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo voor andere telecomaanbieders. Het besluit van de ACM over recht op toegang tot zowel het netwerk van VodafoneZiggo als dat van KPN is vernietigd.

Dat betekent dat aanbieders zonder eigen netwerk geen toegang kunnen afdwingen tot die netwerken voor het aanbieden van diensten aan mensen en bedrijven. De ACM is teleurgesteld door de uitspraak en bestudeert nu de gevolgen ervan. De ACM benadrukt dat haar zorgen over de concurrentie op voor de samenleving cruciale telecommarkten blijven bestaan. In deze tijd wordt het belang van toegang tot netwerken en investeringen daarin nog extra benadrukt.

Marktanalysebesluit

De ACM bepaalde dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Dat staat in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access. Deze regulering ging in per 1 oktober 2018. KPN en VodafoneZiggo zijn heel sterk op deze markt en kunnen die positie gebruiken om prijzen te verhogen, voorwaarden in hun voordeel aan te passen of investeringen te vertragen. De ACM vond het gerechtvaardigd om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk via één van de netwerken of beide hun diensten aanbieden aan mensen en bedrijven. Het gaat hierbij om zowel zakelijke diensten als (bundels met) internettoegang voor consumenten. Dit vergroot de keuzemogelijkheden voor consumenten en de extra concurrentie leidt tot lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening.