Kruimelpad

Gerechtelijke uitspraak

Het CBb vernietigt de boetes voor webwinkel Shoebaloo

27-08-2019

Het CBb heeft op 27 augustus 2019 in hoger beroep uitspraak gedaan over de boete aan webwinkel Shoebaloo. De ACM heeft Shoebaloo een boete opgelegd omdat zij niet of onjuiste informatie over het ontbindingsrecht heeft verstrekt aan consumenten. Tegen deze boete had Shoebaloo beroep ingesteld.

De overtreding startte op 10  juni 2015 en duurde voort tot oktober 2015. Het CBb heeft geoordeeld dat de ACM pas vanaf 19 juni 2015 bevoegd was om handhavend op te treden tegen webwinkels die de regels van koop op afstand niet naleefden. Het CBb oordeelde ook dat de waarschuwing van de ACM niet aan een algemeen e-mailadres gestuurd had mogen worden. Deze waarschuwing had de directie niet bereikt. Hierdoor had Shoebaloo niet de kans gekregen de informatiegebreken op haar website te herstellen. Dat maakte dat de ACM volgens het CBb aan Shoebaloo geen boete had mogen opleggen.

Dit betekent dat de eerder door de ACM opgelegde boetes zijn vernietigd.

Deze uitspraak is onherroepelijk.

Dat de opgelegde boete in dit geval niet evenredig was neemt niet weg dat webwinkels zich moeten houden aan de regels die gelden voor koop op afstand. Dat betekent onder andere dat zij consumenten goed moeten informeren over het retourrecht. En webwinkels moeten consumenten als zij een aankoop hebben geretourneerd niet alleen de aankoopkosten maar ook de verzendkosten terugbetalen.