Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

HES International mag volledige zeggenschap verkrijgen over OBA Group (concentratiebesluit)

HES International Group B.V. mag volledige zeggenschap verkrijgen over OBA Group B.V. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 22 februari 2022 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

  • HES International B.V. is een houdstermaatschappij van zelfstandige dochterondernemingen en deelnemingen die logistieke diensten in havens verlenen: enerzijds het laden en lossen van droge en vloeibare bulkproducten in en uit zeeschepen, coasters, lichters, treinen en vrachtautos’s en anderzijds de grootschalige open en gesloten opslag van deze producten. Deze bulkproducten zijn voornamelijk bestemd voor industriële eindgebruikers en worden onder meer gebruikt als grondstoffen voor de energiemarkt, de staal- en aluminiumproductie en de voedingsmiddelenindustrie.
  • OBA Group B.V. beschikt over een multipurpose terminal in de haven van Amsterdam en is via deze terminal onder andere actief in de op- en overslag van voornamelijk kolen en agribulk.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de [fusie, overname of joint venture] wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een [fusie, overname of joint venture] hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.

 

Documenten

HES International mag volledige zeggenschap verkrijgen over OBA Group (concentratiebesluit) (PDF - 38.22 KB)