Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

GTS voert economische test uit in incrementele-capaciteitsproject

In het voorjaar van 2017 is Gasunie Transport Services B.V. (GTS) in overleg met Duitse transmissiesysteembeheerders een incrementele-capaciteitsproject gestart op de grens van het TTF marktgebied en het marktgebied Gaspool. Dit project is gestart nadat een verplichte marktbevraging heeft uitgewezen dat er vraag is naar extra capaciteit op genoemde grens en de bestaande capaciteit dus uitgebreid moet worden.

De gevraagde incrementele capaciteit moet worden aangeboden in een jaarlijkse jaarcapaciteitsveiling. Een hoeveelheid van minimaal 10% van de incrementele capaciteit moet daarbij worden gereserveerd. Deze capaciteit mag pas aangeboden worden in de jaarlijkse kwartaalcapaciteitsveiling en moet verkocht worden als korte termijn producten.

De gevraagde incrementele capaciteit wordt alleen gebouwd als een zogeheten ‘economische test’ slaagt. Met deze test wordt gekeken of een vooraf bepaald gedeelte van de investeringskosten gedekt wordt door boekingen door netgebruikers. De Autoriteit Consument en Markt (de ACM) moet besluiten wie de test uitvoert: GTS of de ACM zelf. De ACM heeft GTS aangewezen als de uitvoerder van de test voor het incrementele-capaciteitsproject dat het in 2017 is gestart.

 

Documenten

GTS voert economische test uit in incrementele capaciteitsproject (PDF - 609.77 KB)