Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Groothandels autobanden Global Automotive mag PBG overnemen

Global Automotive mag PBG overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Global Automotive en PBG zijn beide groothandels van onder andere vervangingsbanden en vervangingswielen voor personenauto’s en bestelauto’s. Global Automotive is eigenaar van onder andere Inter-Sprint banden, Van den Ban, Reedijk Banden Import, Banden Express, Inter-Tyre en Wheel Tyre. PBG is onder andere eigenaar van Mega Tyre, Summa, Industry, 2Wheel en PBG Wheels. Uit het marktonderzoek blijkt dat er na het samengaan van de partijen nog voldoende concurrentiedruk overblijft. 

Waar gaat het om?

Van alle auto’s moeten regelmatig banden worden vervangen. De meeste banden worden verkocht via groothandels. Global Automotive is het moederbedrijf van een aantal ondernemingen dat banden en wielen verkoopt aan andere groothandels en aan de detailhandel.PBG levert vooral aan de detailhandel en nauwelijks banden aan andere groothandels. De ACM concludeert dat door deze overname er weinig verandert voor groothandels die banden kopen van Global Automotive of PBG. De overname beïnvloedt vooral de levering aan detaillisten.

De ACM heeft nader marktonderzoek gedaan onder fabrikanten, concurrenten en afnemers van banden. De ACM concludeert dat er op de markt voor het leveren van banden aan detaillisten genoeg alternatieven overblijven. De ACM verwacht dat er voldoende concurrentiedruk blijft en de nieuwe combinatie niet in staat zal zijn om de prijzen te verhogen of de kwaliteit van de dienstverlening te verminderen.

De ACM heeft ook nog onderzocht wat de gevolgen zijn voor de markt voor vervangingswielen. De ACM concludeert dat ook hier voldoende concurrentie overblijft.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.