Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Groen licht overname Warmande door ZorgSaam waarborgt continuïteit ouderenzorg in Zeeuws-Vlaanderen

 

Zorgaanbieder ZorgSaam mag Warmande overnemen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend gemaakt. Met deze overname wordt voorkomen dat Warmande failliet gaat. Warmande en ZorgSaam zijn beide actief in Zeeuws-Vlaanderen als aanbieders van verpleeghuis- en thuiszorg. Warmande staat er financieel heel slecht voor. In de beoordeling van de overname heeft de ACM hiermee rekening gehouden.

Bij een fusie of overname beoordeelt de ACM de invloed ervan op de concurrentie. Met deze overname komt verreweg het grootste deel van de verpleeghuis- en thuiszorg in dit gebied in handen van ZorgSaam. Als de concurrentiesituatie door de overname verslechtert, kan de ACM een fusie verbieden of aan de fuserende partijen voorwaarden stellen, zoals het afstoten van onderdelen.

Overname voorkomt faillissement

Vanwege de slechte financiële situatie van Warmande hebben de partijen een zogenaamd ‘reddingsfusieverweer’ gevoerd. Dit wordt zelden gebruikt. Partijen moeten dan aantonen dat na de overname de concurrentiesituatie niet slechter is dan zonder overname. De ACM heeft geoordeeld dat er geen alternatief voorhanden was, bijvoorbeeld een andere partij die de activiteiten wilde overnemen. Op basis van onderzoek blijkt dat in geval van een faillissement de cliënten van Warmande toch naar ZorgSaam zouden gaan.

Omdat een faillissement grote gevolgen heeft voor de cliënten is de overname door ZorgSaam in deze situatie de beste oplossing. De ACM heeft bij deze beoordeling rekening gehouden met de specifieke omstandigheden in de zorg en de situatie in Zeeuws-Vlaanderen. De ACM heeft het reddingsfusieverweer gehonoreerd en is akkoord met de overname.