Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geschil Park 15 – Liander over de transportplicht

Park 15 Business B.V. (hierna: Park 15) wil dat Liander N.V. (hierna: Liander) haar elektriciteit transporteert, Liander weigert dit vanwege congestie op haar net. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) oordeelt dat Liander gelijk heeft.

Park 15 wil elektriciteit van het net afnemen. Liander stelt dat zij congestie op haar net heeft op de plaats waar Park 15 aangesloten is en weigert om deze reden dan ook het transport. Park 15 is van mening dat deze weigering in strijd is met de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet). Ook stelt Park 15 dat de weigering door Liander onvoldoende is gemotiveerd en dat Liander in strijd heeft gehandeld met de verplichting tot non-discriminatoir handelen.

De ACM concludeert dat Liander inderdaad redelijkerwijs geen capaciteit ter beschikking heeft om het gevraagde transport uit te voeren. Liander heeft dit met haar capaciteitsprognoses voldoende aangetoond. Ook heeft Liander in overeenstemming gehandeld met het proces dat in de Netcode Elektriciteit is vermeld voor zij tot de weigering van transport over mag gaan. Dit proces schrijft onder andere een vooraankondiging en een onderzoek naar de mogelijkheden van congestiemanagement voor. De weigering om het gevraagde transport uit te voeren is volgens de ACM dus niet in strijd met de E-wet en de huidige Netcode Elektriciteit. Momenteel is de ACM bezig om de bepalingen in de Netcode Elektriciteit te wijzigen over het weigeren van transport en de mogelijkheden van congestiemanagement, waardoor afnemers naar verwachting meer recht op transportcapaciteit zullen krijgen.

Ook concludeert de ACM dat Liander niet discriminerend heeft gehandeld bij de weigering van Park 15 en dat zij de weigering transport uit te voeren voldoende heeft gemotiveerd.
 

Documenten

Geschil Park 15 – Liander over de transportplicht (PDF - 285.14 kB)