Kruimelpad

Nieuwsbericht

Gemeente Vijfheerenlanden moet kosten camperplaatsen doorberekenen in tarieven

18-12-2020

De camperplaatsen van de gemeente Vijfheerenlanden (o.a. Leerdam en Vianen) concurreren oneerlijk met andere camperplaatsen in de gemeente. De gemeente biedt de camperplaatsen namelijk gratis aan. Daarmee handelt de gemeente in strijd met de Wet Markt & Overheid. Dat stelt de ACM na onderzoek vast. De gemeente gaat daarom de tarieven aanpassen.

De gemeente exploiteert momenteel op 4 locaties 10 camperplaatsen. De gemeente biedt de camperplaatsen gratis aan, terwijl de gemeente wel kosten maakt voor aanleg en onderhoud. Op die manier wordt oneerlijk geconcurreerd met campings in de gemeente en betalen inwoners van de gemeente mee aan een commerciële activiteit van de gemeente. De gemeente heeft beloofd om vanaf 1 januari de integrale kosten in rekening te brengen bij de kampeerders. De ACM kan dat volgend jaar controleren.

Overheid moet eerlijk concurreren met ondernemers

Voor overheden gelden speciale regels als zij commerciële activiteiten ontplooien. Dit zijn de regels uit de Wet Markt & Overheid, een onderdeel van de Mededingingswet. Deze regels zorgen ervoor dat de overheid eerlijk concurreert met bedrijven. De ACM houdt toezicht op deze regels.