Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Gedragsregels advocaten mogen opkomst online platforms advocaten niet belemmeren

afbeelding persoon achter laptop
 

Advocaten mogen ieder redelijk bedrag betalen aan vergelijkingswebsites voor het binnenhalen van een opdracht. Dat blijkt uit de nieuwe toelichting op de gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten. De advocaat moet zich daarbij wel aan een aantal voorwaarden houden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na onderzoek aangedrongen op deze aanpassing.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘De uitleg van de Nederlandse Orde van Advocaten van de Gedragsregels voor advocaten haalt een belemmering weg voor vergelijkingssites om advocaten en cliënten bij elkaar te brengen. Dat is goed nieuws voor consumenten en bedrijven die rechtshulp zoeken.’

Wat is het probleem?

Ondernemers betalen vaak een vergoeding aan vergelijkingswebsites als ze via die website klanten krijgen. Onderzoek van de ACM wijst uit dat vergelijkingswebsites voor advocaten niet goed van de grond komen door onduidelijkheid over de uitleg van de gedragsregels voor advocaten.

Een vergelijkingssite voor advocaten had hierover een klacht ingediend bij de ACM. Op grond van de mededingingsregels moeten advocaten in beginsel zelf kunnen bepalen of en hoeveel ze willen betalen voor bemiddeling door vergelijkingswebsites. De onduidelijkheid over de uitleg van de gedragsregels stond hieraan in de weg. De ACM zal de ontwikkeling in deze markt nauwgezet volgen en in geval van overtreding van de mededingingsregels handhavend optreden.

Voordelen voor consumenten en bedrijven door vergelijkingssites voor advocatuur

Consumenten en bedrijven zoeken steeds vaker online naar een advocaat. Op vergelijkingswebsites kunnen advocaten zich presenteren aan mensen die rechtshulp zoeken. De websites maken het makkelijker om advocaten te vergelijken op prijs, expertise of locatie. Als consumenten of bedrijven via de website een advocaat hebben uitgekozen, mag die advocaat elk redelijk bedrag betalen aan de website voor de bemiddeling. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag zijn, een abonnement of een vergoeding gebaseerd op een percentage van de rekening die de cliënt betaalt aan de advocaat.