Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ex-post onderzoek in fusiezaken

Mededingingsautoriteiten kunnen achteraf de effecten van fusies op bijvoorbeeld prijs of kwaliteit meten met zogenoemde ex-postonderzoeken. Daarmee kunnen ze waardevolle inzichten krijgen over de impact van eerdere fusies. Die inzichten verbeteren het concentratietoezicht.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat de effecten van eerdere concentraties in dezelfde markt en/of van dezelfde partijen worden gebruikt in de beoordeling van voorgenomen concentraties. Bijvoorbeeld als aanwijzing voor het bestaan van een machtspositie of het strategische gedrag van de partijen. Hierdoor hebben mededingingsautoriteiten, zoals de ACM, meer informatie tot hun beschikking. Daardoor kunnen ze fusies en overnames beter beoordelen.

Twee medewerkers van de ACM schreven hierover een artikel dat is gepubliceerd in nummer 5/6 2022 van het tijdschrift Markt & Mededinging van uitgeverij Boom Juridisch.

 

Documenten

Ex-post onderzoek in fusiezaken (PDF - 190.74 KB)