Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese toezichthouders: webwinkels discrimineren nog steeds op nationaliteit en verblijfplaats

Veel webwinkels informeren consumenten onvoldoende over het recht om de aankoop ongedaan te maken (herroepingsrecht) en hun recht op garantie (conformiteit). Ook worden regelmatig de non-discriminatieregels – ook wel geoblockingregels genoemd - onvoldoende nageleefd. Deze regels maken dat een online verkoper klanten niet ongelijk mag behandelen op basis van hun nationaliteit of verblijfplaats. Dit hebben Europese consumententoezichthouders vastgesteld. Vandaag publiceren zij de eerste resultaten van hun onderzoek bij zo’n 500 webwinkels die kleding, schoenen, meubels, huishoudelijke producten en elektronica verkopen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) nam deel aan dit onderzoek in het kader van het Europese samenwerkingsverband Consumer Protection Cooperation (CPC). De ACM gaat de onderzochte bedrijven aanspreken om hun website aan te passen. Daar waar het gaat om buitenlandse webwinkels gebeurt dit via handhavingsverzoeken aan de partners in het CPC-netwerk.

Regels over tegengaan van online discriminatie onvoldoende nageleefd

Een deel van de onderzochte webwinkels houdt zich niet aan de Europese regels om ongelijke behandeling naar nationaliteit of verblijfplaats tegen te gaan. Deze geoblockingregels gelden sinds begin december 2018. Zij zorgen ervoor dat consumenten overal in de Europese Unie onder dezelfde voorwaarden online hun aankopen kunnen doen. Zo kwam de ACM regelmatig tegen dat consumenten geen aankoop konden doen bij een webwinkel in een ander land binnen de EU als zij hun aankoop in dat land lieten bezorgen of wilden ophalen, maar een factuuradres opgaven in Nederland.

Wat is geoblocking?

Een online verkoper mag klanten niet ongelijk behandelen op basis van hun nationaliteit of verblijfplaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld als Nederlandse consumenten geen toegang krijgen tot een Franse webwinkel of automatisch, zonder hun toestemming, worden doorgeleid naar de Nederlandse versie van de webwinkel. Of als zij producten en diensten bijvoorbeeld niet in Duitsland kunnen kopen onder dezelfde voorwaarden als klanten uit Duitsland (‘shop like a local’ principe). Overigens hoeft een webwinkel niet overal in Europa te leveren, maar alle Europese consumenten moeten er wel kunnen bestellen en betalen onder dezelfde voorwaarden als lokale klanten.

Lees het persbericht van de Europese Commissie

Heeft u de indruk dat een online handelaar in de EU zich aan geoblocking schuldig maakt? Meld dit dan bij ACM ConsuWijzer.