Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese Commissie gaat overname Cochlear – Oticon onderzoeken

De Europese Commissie gaat de overname van Oticon door Cochlear onderzoeken. Cochlear en Oticon maken allebei specialistische zogenaamde cochleaire implantaten en botverankerde hoortoestellen. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, hebben aan de Europese Commissie gevraagd om deze overname op het gebied van medische hulpmiddelen te onderzoeken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft zorgen dat deze overname slecht is voor de concurrentie en kan leiden tot hogere prijzen, slechtere kwaliteit of minder innovatie in Nederland en de Europese Unie.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Cochlear en Oticon zijn kleine ondernemingen, maar wel de belangrijkste verkopers van dit soort hele speciale gehoortoestellen. Omdat de omzetten van de ondernemingen onder de wettelijke fusiedrempels vallen, konden zowel de Europese Commissie als de ACM de overname niet zelfstandig beoordelen. De overname raakt de concurrentie in verschillende Europese landen. Daarom kon de ACM samen met andere Europese toezichthouders de Europese Commissie wel vragen om de overname te onderzoeken. Wij zijn blij dat zij dat nu gaan doen.’

Waarom is deze zaak belangrijk?

Verschillende Europese toezichthouders zien dat bij de overname van Oticon door Cochlear belangrijke of toekomstige concurrentie kan worden weggenomen. Dit kan schadelijk zijn voor consumenten als dit bedrijf makkelijker prijzen kan opdrijven of de kwaliteit kan verminderen. Het kan ook slecht zijn voor de innovatie. Nieuwe ontwikkelingen komen dan niet of pas later tot stand.

Waarom gaat de Europese Commissie deze zaak onderzoeken?

Niet elke fusie of overname hoeft gemeld te worden bij een toezichthouder op de concurrentie. Alleen als de fuserende bedrijven bepaalde omzetdrempels halen, moeten de bedrijven hun fusie of overname melden voordat ze hem kunnen uitvoeren. De omzetdrempels van de ACM en van de Europese Commissie worden in dit geval niet gehaald. Als een lidstaat serieuze zorgen heeft maar er is geen Europese of nationale meldingsplicht, dan kunnen Europese landen aan de Europese Commissie vragen om tóch onderzoek te doen. Op initiatief van de Spaanse Mededingingsautoriteit, hebben verschillende Europese landen zo’n verzoek ingediend. De Europese Commissie heeft aangegeven een onderzoek te starten. De verwijzing naar de Europese Commissie sluit ook aan bij de bijzondere belangstelling die de ACM heeft voor de concurrentie op het gebied van medische hulpmiddelen.

Ook in landen buiten Europa wordt gekeken naar deze overname. Zo wordt de overname ook in Australië en het Verenigd Koninkrijk nader onderzocht.

Zie ook