Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europees Gerecht: overname Illumina – GRAIL mag door Europese Commissie worden onderzocht

Het Europese Gerecht heeft op 13 juli 2022 bevestigd dat de Europese Commissie onderzoek mag doen  naar de overname door Illumina van GRAIL. Deze overname blijft onder de omzetdrempels van het fusietoezicht, maar onderzoek is toch toegestaan omdat er serieuze zorgen zijn dat de overname slecht is voor de concurrentie. Nederland heeft daarom samen met andere Europese lidstaten de Commissie om dit onderzoek gevraagd. De Nederlandse rechter heeft al eerder een verzoek van Illumina om dit te verbieden afgewezen.

Illumina en GRAIL zijn Amerikaanse bedrijven die onder andere producten maken voor testen waarmee in een heel vroeg stadium kanker kan worden ontdekt. Ondanks dat GRAIL een kleine onderneming zonder omzet is, betaalt Illumina miljarden dollars voor de overname. Er zijn voorbeelden in de farmaceutische industrie en de digitale economie dat dergelijke overnames op termijn slecht kunnen uitpakken voor innovatie.

De ACM vindt het belangrijk dat deze overnames getoetst kunnen worden op mogelijke negatieve gevolgen. De ACM heeft daarom actief de Europese Commissie ondersteund in deze procedure. De Commissie heeft uitgelegd in welke gevallen zij zal overwegen niet-meldingsplichtige overnames te onderzoeken. Fuserende partijen kunnen ook met de ACM contact opnemen als zij willen bespreken hoe hun transactie wordt gezien.

De Europese Commissie zal na afronding van haar onderzoek besluiten over de mogelijke gevolgen van de overname door Illumina van GRAIL.