Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Eteck verlaagt tarieven Amstelveen-Westwijk, ACM sluit hierop onderzoek

Eteck heeft besloten om met ingang van 1 januari 2023 aan alle bewoners in Westwijk ten hoogste het maximumtarief voor zeer lage temperatuur warmte (ZLT-warmte) in rekening te brengen en deze verandering ook door te voeren voor bewoners die zijn aangesloten op ZLT-warmtenetten in andere wijken. Dit betekent dat de tarieven voor veel bewoners aanzienlijk worden verlaagd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) was naar aanleiding van klachten van bewoners een onderzoek gestart naar de tarieven voor bewoners in Westwijk en sluit dit onderzoek nu omdat Eteck hiermee de zorgen over een overschrijding van de maximumtarieven voor warmte heeft weggenomen.

Eteck levert via een zogenoemd bronenergienet ZLT-warmte aan bewoners in Westwijk. Dit is warmte die bewoners met behulp van een warmtepomp zelf elektrisch verder moeten verwarmen om te kunnen gebruiken voor ruimteverwarming en warm water. Bewoners in Westwijk hebben begin 2023 geklaagd over de tarieven die Eteck in 2022 en 2023 in rekening bracht. Volgens de bewoners zou Eteck de maximumtarieven die jaarlijks door de ACM worden vastgesteld overschrijden. De ACM houdt toezicht op naleving van de Warmtewet en was naar aanleiding van de meldingen van bewoners een onderzoek gestart.

Eteck heeft besloten om met ingang van 1 januari 2023 aan alle bewoners ten hoogste het maximumtarief voor ZLT-warmte in rekening te brengen. Dit maximumtarief voor ZLT-warmte gold al voor bewoners die na 1 januari 2020 bij Eteck klant zijn geworden, maar vanwege een overgangsregeling in de Warmtewet mocht Eteck bij bewoners die vóór die datum al klant waren een hoger maximumtarief rekenen (namelijk het maximumtarief voor warmte met een hoge temperatuur). Omdat Eteck nu voor alle bewoners hetzelfde tarief rekent is het nu voor alle bewoners duidelijk waar hun tarief op is gebaseerd. De aanpassing betekent voor veel bewoners ook een aanzienlijke verlaging van de kosten. De ACM heeft het onderzoek naar de tarieven daarom gesloten. De ACM blijft controleren of Eteck zich houdt aan alle andere eisen van de Warmtewet.