Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Energiemonitor voor consumenten – 2020

In vergelijking met voorgaande jaren zijn meer consumenten overgestapt van energieleverancier. Consumenten die in de laatste jaren zijn overgestapt, doen dit ook vaker. Ruim de helft van de consumenten gaat komend jaar energieleveranciers vergelijken. Dit aandeel consumenten is hoger dan in voorgaande jaren. Consumenten zijn in grote mate ook tevreden over de verwerking van hun overstap. De prijs is veruit de belangrijkste reden, maar groene stroom of een duurzame energieleverancier is voor consumenten een belangrijkere reden om over te stappen dan in voorgaande jaren. 

Consumenten kunnen gebruik maken van diverse kanalen om over te stappen van energieleverancier. In vergelijking met vorig jaar stappen meer consumenten online over, namelijk via een prijsvergelijker of via de website van de leverancier. 

De Nederlandse energiemarkt blijft in ontwikkeling, met een divers aanbod aan producten van verschillende leveranciers. Er valt voor consumenten nog steeds veel te kiezen. Een momentopname in mei 2020 laat zien dat er grote prijsverschillen zijn binnen en tussen productgroepen.

 

Documenten

Energiemonitor 2020 (PDF - 415.49 KB) Consumentenonderzoek energiemonitor (PDF - 2.6 MB)