Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Energiedirect en Vandebron Energie mogen bij een restverdeling hun aandeel kleinverbruikers gas overdragen aan Essent Retail Energie

Energiedirect en Vandebron Energie mogen bij een restverdeling hun aandeel kleinverbruikers gas overdragen aan Essent Retail Energie. Dit heeft bij een restverdeling geen nadelige gevolgen voor consumenten omdat deze bedrijven alle drie onderdeel zijn van hetzelfde moederbedrijf (E.On Group).

In bepaalde gevallen moet de ACM besluiten om een leveringsvergunning van een energieleverancier in te trekken, bijvoorbeeld in het geval van faillissement. Als het klantenbestand van deze leverancier niet (volledig) wordt overgenomen door een andere leverancier met een leveringsvergunning, moet er een restverdeling plaatsvinden. Hierbij worden de resterende klanten van de wegvallende energieleverancier verdeeld over de overige vergunninghoudende energieleveranciers. Deze restverdeling geschiedt standaard naar rato van het aantal kleinverbruikers dat een vergunninghoudende energieleverancier al belevert.

De ACM heeft in september 2019 een nieuwe procedure gepubliceerd waarin staat wanneer de ACM namens de minister van Economische Zaken en Klimaat een andere wijze van verdelen van de kleinverbruikers toe zou kunnen staan. Een afwijking van de standaardrestverdeling is mogelijk als vergunninghoudende energieleveranciers binnen dezelfde groep actief zijn en de afwijking geen negatieve gevolgen heeft voor de naleving van de vergunningvereisten.

Essent Retail Energie krijgt bij een eventuele restverdeling het aandeel kleinverbruikers overgedragen van Energiedirect en Vandebron Energie. Deze vergunninghoudende energieleveranciers behoren allen tot dezelfde groep. De aanvragers hebben voldoende aangetoond voor een afwijking in aanmerking te komen. Dit besluit geldt voor een periode van vijf jaar.

Leveringszekerheid

Wat is een kleinverbruiker?

 

Documenten

Energiedirect en Vandebron Energie mogen bij een restverdeling hun aandeel kleinverbruikers gas overdragen aan Essent Retail Energie (PDF - 124.91 KB)