Kruimelpad

Besluit

Ekoplaza mag Natuurwinkel overnemen (concentratiebesluit)

26-11-2018

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname van Natudis door Dobrido goed. Dobrido bezit de winkelketen Ekoplaza en de groothandel Udea. Natudis heeft Natuurwinkel en de groothandels Natudis en Kroon. Deze bedrijven verkopen vooral biologische voedingsmiddelen.

De ACM oordeelt dat er geen concurrentieprobleem ontstaat als gevolg van deze overname. Naast Ekoplaza en Natuurwinkel zijn er in Nederland veel andere biologische winkels. Consumenten kopen biologische voedingsmiddelen ook steeds vaker bij reguliere supermarkten.

In Nederland zijn verschillende groothandels in biologische voedingsmiddelen. Uit het onderzoek van de ACM blijkt bovendien dat potentiële toetreders geen grote belemmeringen ervaren als zij willen toetreden tot de groothandelsmarkt.

Fusiecontrole ACM

De ACM houdt toezicht op bedrijven zodat ze eerlijk concurreren en voorkomt misbruik van marktmacht. Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet teveel macht krijgen. Daardoor beschermt de ACM concurrentie en consumenten.