Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

De ACM trekt 22 0900-nummers in na misbruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 22 0900-nummers ingetrokken van in totaal negen verschillende bedrijven. Een aantal van deze betaalde informatienummers werd gebruikt voor het aanbieden van dure doorschakeldiensten met een tarief per minuut. Dit mag niet. Ook moesten bellers een tarief betalen terwijl er helemaal geen dienst werd geleverd.

De ACM is dit voorjaar een onderzoek gestart naar het juiste gebruik van betaalde informatienummers. Bij een eerste controle, op basis van concrete signalen van consumenten, voldeden 22 nummers niet aan de wet- en regelgeving. De ACM heeft deze nummers direct uit de lucht gehaald om verdere financiële schade voor consumenten te voorkomen. Na nader onderzoek heeft de ACM de informatienummers formeel ingetrokken. De nummergebruikers kunnen deze nummers hierdoor in de toekomst niet meer gebruiken. Henk Don, waarnemend voorzitter van de ACM: “Misbruik van betaalde informatienummers is een kwalijke zaak. De ACM gaat de komende tijd extra controleren of 0900-nummers wel voor de juiste activiteiten  worden ingezet.”

Beleidsregel

Sinds december 2017 gelden er strengere regels voor het gebruik van de betaalde informatienummers 0900, 0906 en 0909. De ACM heeft destijds nummerhouders en nummergebruikers hierover geïnformeerd en controles aangekondigd. De ACM constateert dat nummerhouders en nummergebruikers hun werkwijze en tarieven hebben aangepast, maar dat de regels in een aantal gevallen toch nog worden overtreden. Handhaving blijft daarom noodzakelijk.

Zie ook