Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt 2022

Het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt geeft inzicht in de kennis, beleving en gedrag van consumenten als ze kiezen voor een zorgpolis.

Aandacht voor preventieve zorg

Zorgverzekeraars hebben steeds meer aandacht voor preventieve zorg en kunnen zich hier ook op onderscheiden. Hun inspanningen voor preventieve zorg spelen echter bij de keuze van verzekerden voor een zorgverzekering nagenoeg geen rol. Preventieve zorg is belangrijk en kan medische zorg later voorkomen. Preventieve zorg is dus goed voor de gezondheid van mensen en levert een bijdrage aan het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg.

Enkele andere conclusies

  • De helft van de ondervraagden geeft aan dat zij niet zijn overgestapt én zich niet hebben georiënteerd op een overstap.
  • Dit jaar sloten minder respondenten een aanvullende verzekering af (72% vs. 76% in 2021).
  • De twee meest genoemde aanleidingen om zich te gaan oriënteren op een nieuwe zorgverzekering zijn de premie voor 2022 (17%) en de verwachting dat er andere zorg nodig is in 2022 (16%).
  • De daadwerkelijke reden om voor een andere verzekering te kiezen is in de meeste gevallen de prijs (53%). Daarnaast spelen ook de dekking (32%) en vrije zorgkeuze (15%) een rol.
 

Documenten

Consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt 2022 (PDF - 5.12 MB)