Kruimelpad

Nieuwsbericht

Consultatie over het netwerkaansluitpunt van start

13-12-2017

Waar ligt het aansluitpunt van het telecomnetwerk: is dat voor of na de modem of router die een telecomaanbieder aanbiedt? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt aan een beleidsregel die regelt dat het aansluitpunt van een telecomnetwerk vóór de modem of router ligt. Als aansluitpunt geldt dan het punt in huis waar de aansluiting binnenkomt.

De Autoriteit Consument & Markt krijgt veel vragen van consumenten over dit onderwerp. Daarom roept de ACM iedereen op te reageren. Reacties zijn welkom tot 15 februari 2018.

Waarom een nieuwe beleidsregel?

Met de beleidsregel kan Nederland de implementatie van een Europese richtlijn voor concurrentie op de markt van telecommunicatie-eindapparatuur afronden. Deze richtlijn bevordert de concurrentie op de markt van eindapparaten. Tot deze markt behoren ook routers en modems. Zo krijgen consumenten de mogelijkheid om zelf eindapparaten voor telecomdiensten te kiezen die voldoen aan hun wensen.

Voordelen voor consument en bedrijven

Als de beleidsregel van kracht wordt, heeft dat vooral voordelen voor consumenten en bedrijven die hun eindapparatuur volledig zelf willen beheren:

  • consumenten en bedrijven kunnen zelf kiezen voor een product dat het best bij hun situatie past. Zij kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker een eigen netwerk beheren.
  • de eindapparaten krijgen waarschijnlijk meer functies en worden gebruikersvriendelijker. Het wordt voor producenten aantrekkelijk om innovaties aan te bieden zodra er een markt is
  • consumenten en bedrijven krijgen met eigen apparatuur meer grip op hun privacy. Als zij gebruik maken van een apparaat van een telecomaanbieder, liggen de klantgegevens bij die telecomaanbieder.
  • consumenten en bedrijven kunnen makkelijk van aanbieder switchen: de nieuwe beleidsregel maakt ook de portabiliteit van eigen eindapparatuur mogelijk. Voorwaarde is dan wel dat de modem of router voldoet aan de specificaties van het netwerk van de nieuwe aanbieder.

Zorgen van telecomaanbieders over veiligheid en privacy

De telecomaanbieders hebben hun zorgen geuit over de nieuwe beleidsregels. Zij maken zich zorgen over

  • de veiligheid van hun netwerk
  • de veiligheid van de eindapparaten
  • de privacy van afnemers die gebruik maken van hun eigen eindapparaten.

De voorgestelde beleidsregel verandert echter niets aan de verantwoordelijkheden voor veiligheid. De telecomaanbieders blijven verantwoordelijk voor de continuïteit en beveiliging van openbare netwerken. Zij mogen dan ook maatregelen blijven nemen om openbare netwerken te beveiligen.

De verantwoordelijkheid voor de privacy ligt in principe bij de consumenten zelf en de fabrikanten van de eindapparaten. Pas als de telecomaanbieder de eindapparaten verstrekt, is hij verantwoordelijk in plaats van de fabrikant.

Heeft de consument een vrije keus voor een modem of router?