Kruimelpad

Besluit

Cidron Narew mag de indirecte uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Eyescan Groep (concentratiebesluit)

04-11-2019

Cidron Narew B.V. mag de indirecte uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Eyescan groep. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 31 oktober 2019 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

De betrokken ondernemingen voeren de volgende activiteiten uit:

  • Cidron Narew B.V. is een holding company zonder activiteiten.OSG is de indirecte meerderheidsaandeelhouder van Cidron Narew B.V. OSG is een in Duitsland gevestigde aanbieder en biedt oogheelkundige behandelingen aan voor patiënten met een wettelijke of particuliere ziektekostenverzekering in Duitsland. De zorg die OSG levert zijn onder andere: consultaties, het stellen van diagnoses en de behandeling van oogaandoeningen en chirurgische diensten.
    • Nordic Capital is de indirecte meerderheidsaandeelhouder van OSG. Nordic Capital is een investeerder uit de Scandinavische regio die ernaar streeft om duurzame bedrijven te creëren door middel van operationele verbeteringen en structurele groei. Bedrijven die onder Nordic Capital vallen zijn: ERT (leverancier met voornamelijk klanten in de Verenigde Staten), GHD (thuiszorg aanbieder gevestigd in Duitsland), Handicare (fabrikant en distributeur van trapliften gevestigd in Zweden), Sunrise Medical (fabrikant en distributeur van hand gedreven en elektrische rolstoelen, gevestigd in Duitsland) en Prospitalia (inkooporganisatie voor zorgorganisaties, voornamelijk actief in Duitsland).
  • De Target Companies vormen samen met hun dochtermaatschappijen de Eyescan groep. De Eyescan groep is een groep met gespecialiseerde oogklinieken. Deze groep biedt verzekerde en onverzekerde oogzorg aan op zes locaties in Nederland. Daarnaast biedt Eyescan producten aan die verband houden met haar zorgverlening, waaronder contactlenzen, vloeistoffen en oogdruppels.

De NZa heeft deze transactie op 8 oktober 2019 goedgekeurd.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de overname wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een overname hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.