Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete voor verboden afspraken bij offertes verkeersborden

Twee bedrijven, Brimos en Agmi, hebben in het geheim verboden prijsafspraken gemaakt bij vier offertes voor het maken van verkeersborden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt hiervoor een boete op. Door de geheime afspraken heeft de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) minder concurrerende biedingen gekregen voor de blauwe borden langs de (snel)weg. Omdat Brimos als eerste de verboden afspraken bij de ACM heeft gemeld en het kartel heeft opgebiecht, hoeft dat bedrijf de boete van 135 duizend euro niet te betalen. Agmi meldde zich daarna en krijgt 60% minder boete en betaalt 56 duizend euro.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Het is belangrijk dat bij aanbestedingen verschillende partijen onafhankelijk van elkaar hun prijs geven. Alleen dan is het een eerlijke aanbesteding. Hier is de NBd misleid, wat kan hebben geleid tot hogere prijzen voor de verkeersborden. Het is goed dat de bedrijven schoon schip hebben gemaakt en de verboden afspraken bij ons hebben gemeld.”

Waar gaat het over?

Gemeenten, provincies en het Rijk zijn verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van borden langs de weg. De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) draagt onder andere zorg voor de inkoop van de bewegwijzering; de blauwe borden langs (snel)wegen en de rood-witte borden bij fietspaden. De NBd vraagt regelmatig aan een vast aantal bedrijven een offerte voor het maken en leveren van deze borden. Bij vier van deze opdrachten in 2020 hadden deze twee bedrijven in het geheim vooraf onderling contact over de prijs die ze zouden rekenen in hun offerte. Ze bespraken daarbij wie welke aanbesteding zou moeten gaan winnen.

Brimos meldde zich in 2021 bij de ACM dat ze verboden afspraken had gemaakt met concurrent Agmi. Tijdens het onderzoek meldde ook Agmi zich bij de ACM. Beide partijen werkten mee aan het onderzoek en de afwikkeling. Daarbij erkennen ze de overtreding. De ACM geeft daarom deze bedrijven een korting op de boete.

Meld uw kartel en ontloop een boete

Bedrijven die verboden afspraken maken en schoon schip willen maken, kunnen zich melden bij de ACM en clementie aanvragen. Het eerste bedrijf dat zich meldt, kan de boete in het geheel ontlopen. Bedrijven die in hetzelfde kartel zitten en zich later melden en meewerken krijgen ook korting op de boete. 

De ACM en aanbestedingen

De ACM ziet erop toe dat markten goed werken voor mensen en bedrijven. Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen. Meer weten over waarop u als opdrachtgever of inschrijver bij aanbestedingen moet letten? Zie onze Aanbestedingspagina voor meer informatie.

De ACM werkt samen met PIANOo om opdrachtgevers te adviseren. PIANOo is het Expertisecentrum Aanbesteding van de overheid. PIANOo helpt aanbestedende diensten hun inkoop te professionaliseren met advies, instrumenten en tips.

Zit u niet in een kartel, maar heeft u een signaal dat bedrijven concurrentie vervalsen? Meld het aan de ACM door op de website het formulier 'tip ons’ in te vullen.