Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar boete Leadiant voor excessieve prijs geneesmiddel CDCA

Op 1 juli 2021 legde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete op aan Leadiant omdat zij van juni 2017 tot en met december 2019 een excessieve prijs toepaste voor haar geneesmiddel CDCA-Leadiant. Daarmee maakte zij misbruik van haar economische machtspositie. Leadiant maakte bezwaar tegen dit besluit.

Op 22 juni 2023 nam de ACM een beslissing op dit bezwaar. Daarin verklaart de ACM het bezwaar van Leadiant gedeeltelijk gegrond. In 2018 verkocht het Amsterdam UMC gedurende ongeveer vier maanden een apotheekbereiding als alternatief voor het geneesmiddel van Leadiant. De ACM oordeelt dat die apotheekbereiding tot de relevante productmarkt moet worden gerekend. Als gevolg daarvan oordeelt de ACM dat Leadiant in die periode geen machtpositie innam. Daarom maakte zij in die periode ook geen inbreuk op het verbod op misbruik van een machtspositie. De kortere periode van de inbreuk leidt tot een verlaging van de boete van 19.569.500 euro naar 17.044.000 euro.

Voor het overige verklaart de ACM de bezwaren van Leadiant ongegrond en handhaaft zij het besluit van 1 juli 2021 onder aanvulling van de motivering.

Tegen dit besluit staat beroep bij de Rechtbank Rotterdam open.

 

Documenten

Besluit op bezwaar boete Leadiant voor excessieve prijs geneesmiddel CDCA (PDF - 118.77 KB)