Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit handhavingsverzoek kennisgevingsplicht aanleg kabels KPN

De ACM heeft een handhavingsverzoek ontvangen van een grondeigenaar. Het verzoek gaat over de gedoogplicht voor telecomkabels die KPN heeft aangelegd in de grond. Een deel van het handhavingsverzoek heeft de ACM niet-ontvankelijk verklaard. De ACM is niet bevoegd om KPN te verplichten een gedoogovereenkomst te sluiten of een vergoeding voor de gedoogplicht te betalen.

De eigenaar stelt dat KPN kabels heeft aangelegd in de grond zonder daarvoor eerst een kennisgeving te sturen en met de eigenaar in overleg te treden over de aanleg van de kabels. De ACM komt tot de conclusie dat de kabels langer dan vijf jaar geleden zijn aangelegd. De ACM is na vijf jaar niet meer bevoegd om een boete op te leggen. De ACM heeft deze vermeende overtreding daarom niet verder onderzocht.

Het tweede onderdeel van het handhavingsverzoek gaat over de verplichting van de aanbieder om kabels te verplaatsen wanneer dit noodzakelijk is vanwege de oprichting van gebouwen of om werk uit te kunnen voeren op de plek waar de kabels liggen. De ACM is niet gebleken dat de eigenaar een concreet voornemen heeft een werk uit te voeren of gebouw op te richten waarvoor verplaatsing noodzakelijk is. Dit verzoek heeft de ACM daarom afgewezen.

 

Documenten

Besluit handhavingsverzoek kennisgevingsplicht aanleg kabels KPN (PDF - 186.74 KB)