Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit ENGIE overdracht kleinverbruikers elektriciteit bij restverdeling

ENGIE Energie Nederland N.V. mag bij een restverdeling haar aandeel kleinverbruikers elektriciteit overdragen aan ENGIE Nederland Retail B.V. De ACM heeft op 4 juni 2020 hiervoor een besluit op aanvraag genomen.

In bepaalde gevallen moet de ACM besluiten om een leveringsvergunning van een energieleverancier in te trekken, bijvoorbeeld in het geval van faillissement. Als het klantenbestand van deze leverancier niet (volledig) wordt overgenomen, dan moet er een restverdeling plaatsvinden. Hierbij worden de resterende klanten van de wegvallende energieleverancier verdeeld over de overige vergunninghouders. Deze restverdeling geschiedt standaard naar rato van het aantal kleinverbruikers dat een vergunninghouder reeds belevert.

De ACM heeft in september 2019 een nieuwe procedure gepubliceerd waarin staat wanneer de ACM namens de minister van Economische Zaken en Klimaat een andere wijze van verdelen van de kleinverbruikers toe zou kunnen staan. Een afwijking van de standaardrestverdeling is mogelijk als vergunninghouders binnen dezelfde groep actief zijn en de afwijking geen negatieve gevolgen heeft voor de naleving van de vereisten aan hun leveringsvergunningen. 
Op 4 juni 2020 heeft de ACM een besluit tot afwijking van de standaardrestverdeling genomen. ENGIE Nederland Retail B.V. krijgt bij een eventuele restverdeling het aandeel kleinverbruikers overgedragen van ENGIE Energie Nederland N.V. De aanvragers hebben voldoende aangetoond voor een afwijking in aanmerking te komen. Dit besluit geldt voor een periode van vijf jaar.

Leveringszekerheid

Wat is een kleinverbruiker?

 

Documenten

Besluit ENGIE overdracht kleinverbruikers elektriciteit bij restverdeling (PDF - 253.13 KB)