Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Benegas mag Primagaz overnemen

Benegas mag Primagaz Nederland overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. De ACM verwacht niet dat als gevolg van de overname de prijzen zullen stijgen. De gasflessen voor consumenten van Benegas en Primagaz concurreren nauwelijks met elkaar.

Benegas biedt aan consumenten een kunststof gasfles aan (Benegas Light) en Primagaz een lichtgewicht stalen gasfles (EasyBlue). De ACM heeft onderzocht of consumenten wisselen tussen deze gasflessen. Dat blijkt niet het geval. Consumenten die gasflessen van kunststof gebruiken, wisselen hun gasfles niet om voor een lichtgewicht stalen gasfles (en andersom). Bij een eventuele prijsverhoging van bijvoorbeeld kunststof of lichtgewicht stalen gasflessen, stappen consumenten eerder over naar de klassieke stalen gasflessen. Er zijn voldoende aanbieders van stalen gasflessen of die kunnen eenvoudig toetreden. De ACM concludeert daarom dat de overname niet leidt tot concurrentieproblemen.

Wat is er aan de hand?

Benegas en Primagaz leveren allebei propaangas aan bedrijven en particulieren. In de eerste fase heeft de ACM geconcludeerd dat er geen concurrentieproblemen te verwachten zijn op de markt voor propaangas in bulk. Wel was er nader onderzoek nodig naar gasflessen die consumenten gebruiken. Onderzoek wijst nu uit dat daar geen concurrentieproblemen te verwachten zijn. Daarom mag deze overname doorgaan.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.