Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Amazon.nl informeert klanten nu over updates bij aankoop slim apparaat

Amazon.nl informeert consumenten vanaf heden beter over software-updates als zij een ‘slim’ apparaat kopen bij Amazon zelf. Dit gebeurt na aandringen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Amazon vermeldt nu bij alle slimme apparaten die het zelf verkoopt of er informatie over updates bekend is. Daarnaast heeft Amazon informatie over updates opgevraagd bij zijn 50 grootste leveranciers van slimme apparaten. Amazon zal de informatie toevoegen aan de productpagina’s, zodat consumenten dit kunnen meewegen in hun aankoopbeslissing. Hiermee sluit de ACM dit onderzoek naar Amazon.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Het is belangrijk voor consumenten dat ook Amazon nu informatie geeft over updates bij de slimme apparaten die zij verkopen. Vorig najaar hebben bol.com, Coolblue en MediaMarkt deze stap al gezet. Amazon volgt nu ook. Consumenten kunnen met deze informatie een betere keuze maken.”

Informatie bij aankoop slim apparaat

Consumenten moeten, voordat zij een slim apparaat kopen, kunnen weten hoe het is geregeld met software-updates. Om dit mogelijk te maken, moeten producenten die de apparaten leveren deze informatie beschikbaar stellen voor verkopers, zoals in dit geval Amazon. Verkopers moeten op hun beurt consumenten informeren.

Eind 2019 kondigde de ACM aan na te gaan in hoeverre online aanbieders deze informatie verstrekten. Uit deze inventarisatie concludeerde ACM dat aanbieders van consumentenelektronica hun klanten hierover onvoldoende informeerden. De ACM heeft hierna een aantal grote aanbieders aangesproken. Drie grote aanbieders, bol.com, Coolblue en MediaMarkt, hebben in 2020 de informatie op de productpagina's van een groot aantal slimme apparaten uitgebreid en verbeterd. Inmiddels biedt ook Amazon deze informatie aan.

Wat zijn slimme apparaten?

Steeds meer apparaten die consumenten gebruiken, zijn verbonden met het internet. Dit maakt dat zij toepassingen bieden die andere apparaten niet kunnen bieden. Dit worden ‘slimme’ apparaten genoemd. Denk aan een digitale assistent of een slimme thermostaat. Al deze apparaten maken gebruik van software en van het internet om deze functies te kunnen bieden. Die apparaten zijn met elkaar verbonden in het Internet of Things (IoT).

Rechten consument

Consumenten hebben vóór de aankoop recht op alle informatie over de eigenschappen en kwaliteit van het product die nodig is om een goed geïnformeerde beslissing te kunnen nemen. Aanbieders van slimme apparaten die consumenten niet informeren over belangrijke eigenschappen, overtreden de consumentenregels. De ACM kan hen daarop aanspreken en een boete opleggen. De digitale economie is een agendathema voor de ACM.

Graag ontvangt de ACM daarom meldingen van consumenten over hun ervaringen met de aankoop van ‘slimme’ apparaten. Voor of na de aankoop van het product.