Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Afwijzing handhavingsverzoek over nepreviews

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijst het handhavingsverzoek af van tandartspraktijk Steenwijkerdiep. De indiener van het verzoek vraagt om handhaving bij meerdere eenpersoonsfirma’s met een en dezelfde eigenaar, wegens het plaatsen van meerdere vermeende valse reviews aan het adres van zijn tandartspraktijk.

Volgens de indiener is de eigenaar van de twee betrokken eenpersoonsfirma’s verantwoordelijk voor het plaatsen van meerdere negatieve en valse reviews op Google over de praktijk van de indiener. Daarmee zouden de regels over valse reviews worden overtreden, als vastgelegd in artikel 6:193a en verder van het Burgerlijk Wetboek (BW) en daarom verzoekt de indiener de ACM om hierop te handhaven.

De ACM concludeert na onderzoek dat er geen sprake lijkt te zijn van een overtreding op grond waarvan de ACM handhavend kan optreden. Niet is gebleken dat er sprake is van een ‘handelspraktijk’ door een ‘handelaar’, twee vereisten om de regels over oneerlijke handelspraktijken te kunnen toepassen. De ACM is daarom niet bevoegd om te handhaven, en wijst het verzoek om handhaving af. Een uitbreiding van het handhavingsverzoek ten aanzien van Google wijst de ACM eveneens af, omdat de indiener van het verzoek hierover onvoldoende informatie heeft aangeleverd.

 

Documenten

Afwijzing handhavingsverzoek tandartspraktijk (PDF - 149.81 KB)