Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Afspraak tussen TenneT en de ACM over de grenscapaciteit op de Duits Nederlandse grens

Marktpartijen kunnen op de veiling jaarcapaciteit kopen om elektriciteit tussen Nederland en Duitsland te verhandelen. De netcode schrijft voor dat TenneT in totaal 1300 MW veilt voor de grenzen met Belgiƫ en Duitsland.

Vanwege grootschalige duurzame opwekking en detijdelijke niet beschikbaarheid van transportverbindingen is het niet mogelijk om gedurende het hele jaar 1300 MW te garanderen. Genoemde problemen hebben betrekking op de Duits Nederlandse grens.

De ACM en TenneT zijn nu het volgende overeengekomen. Indien voor de komende jaren in de lange termijn veilingen voor de jaartransporten minder capaciteit op de grens Nederland - Duitsland aangeboden wordt, dan zal het verschil vervolgens, indien mogelijk, op de maandveiling NL-DE aangeboden worden.

Als het verschil niet volledig op de maandveiling NL-DE aangeboden kan worden, zal TenneT proberen, in afwijking van het proces in eerdere jaren, 80 MW tot 100 MW op de maandveiling Nederland - Belgiƫ (NL-BE) aan te bieden.

De ACM gaat hiermee akkoord, omdat dit gegeven de omstandigheden leidt tot het maximaal aanbieden van lange termijn capaciteit. De ACM vraagt TenneT wel om samen met omringende netbeheerders de capaciteitsberekeningen te verbeteren.