Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM ziet dat online platforms misbruik van coronacrisis aanpakken

Marktplaats, Bol.com en Amazon bestrijden misleiding van consumenten door aanbieders. Ook grijpen ze in als handelaren de coronacrisis aangrijpen en woekerprijzen vragen voor hun producten. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Eind maart deed de ACM, samen met de andere Europese consumententoezichthouders en de Europese Commissie een oproep aan alle handelaren en online platforms om misbruik van de coronacrisis aan te pakken. De ACM werkt nauw samen met de EU partners om grensoverschrijdende inbreuken in het consumentenrecht te bestrijden.

Wat mogen handelaren niet doen, ook niet tijdens de coronacrisis?

Handelaren mogen consumenten niet misleiden, bijvoorbeeld over de voordelen of resultaten van een product. Handelaren mogen niet beweren dat een product een beperkte tijd beschikbaar is of een ziekte kan genezen als dat niet waar is. Inmiddels hebben drie grote online platforms in Nederland - Marktplaats, Bol.com en Amazon - maatregelen genomen om misbruik tegen te gaan. Zo weert Marktplaats de verkoop van mondmaskers en desinfecterende handgels en grijpt in bij advertenties die misleidend zijn. Bol.com laat tijdelijk geen nieuwe aanbieders van bijvoorbeeld thermometers, pijnstillers of ontsmettingsmiddelen toe en grijpt in op misleidende claims en woekerprijzen. Amazon heeft laten weten in deze periode te controleren of handelaren geen woekerprijzen toepassen of valse claims doen in relatie tot het coronavirus.

Voorbeelden van misleiding

Consumenten moeten extra opletten als handelaren op online platforms:

  • Gebruik maken van teksten of afbeeldingen die expliciet of impliciet suggereren dat een product een corona-infectie kan voorkomen of genezen.
  • Verwijzen naar niet-officiële artsen, gezondheidsprofessionals, experts of andere niet-officiële bronnen die beweren dat een product een infectie met het corona-virus kan voorkomen of genezen.
  • Verwijzen met naam of logo naar overheidsinstanties, officiële experts of internationale instellingen die de beschermende of genezende claims zouden hebben onderschreven zonder hyperlinks of verwijzingen naar officiële documenten.
  • Gebruik maken van schaarste claims zoals "alleen vandaag beschikbaar", "snel uitverkocht".
  • Iets zeggen over de markt, zoals 'laagste prijs op de markt', 'alleen dit product kan corona-infecties kan genezen' of iets dergelijks.
  • Gebruik maken van prijzen die ver boven de normale prijs liggen voor vergelijkbare producten omdat ze een infectie met corona zouden voorkomen of genezen

Consumenten kunnen misbruik van de coronacrisis op online platforms melden bij ACM ConsuWijzer.