Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM zet onderzoek naar weesgeneesmiddel CDCA-Leadiant door

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verlengt het onderzoek naar het weesgeneesmiddel CDCA van fabrikant Leadiant. Het onderzoek richt zich op de prijsstelling van het middel, waarbij de vraag is of de fabrikant misbruik maakt van een machtspositie.

Achtergrond van het onderzoek

De ACM doet onderzoek naar de prijs van het middel chenodeoxycholzuur (CDCA) van Leadiant, mede naar aanleiding van een klacht. De ACM onderzoekt of de fabrikant misbruik maakt van een machtspositie door een excessieve prijs te hanteren. Om deze vraag te beantwoorden, heeft de ACM uitgebreid onderzoek gedaan naar de marktomstandigheden, de prijs en de kosten van het middel, en de prijsverhogingen die Leadiant heeft doorgevoerd. De ACM heeft daarbij informatie opgevraagd bij het bedrijf dat de grondstof levert voor CDCA-Leadiant en bij de distributeur van het geneesmiddel in Nederland. Ook heeft de ACM vragen gesteld aan verschillende instanties op het gebied van de gezondheidszorg, zoals het Zorginstituut Nederland, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Europees Geneesmiddelen Agentschap. De ACM werkt in het kader van dit onderzoek ook samen met buitenlandse mededingingsautoriteiten. De ACM verwacht het feitenonderzoek na de zomer af te ronden.

CDCA wordt voorgeschreven voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose (CTX). Er zijn in Nederland ongeveer zestig patiënten met CTX. CDCA wordt sinds juni 2017 door Leadiant in Nederland onder de naam CDCA-Leadiant op de markt gebracht voor de behandeling van CTX. Leadiant vraagt daarvoor ongeveer €153.000 voor de behandeling van een patiënt per jaar.

Toezicht ACM op prijzen geneesmiddelen

Concurrentie in de farmaceutische sector draagt bij aan innovatie en de betaalbaarheid van medicijnen. De ACM ziet erop toe dat fabrikanten van geneesmiddelen zich houden aan de regels voor concurrentie. In 2018 heeft de ACM het onderwerp ‘prijzen van geneesmiddelen’ op haar agenda gezet vanwege het maatschappelijke debat over medicijnprijzen en de druk op de zorgkosten. In dat kader is de ACM onder meer het onderzoek naar Leadiant gestart.