Kruimelpad

ACM wijst telecomaanbieders op tariefwijziging bij dataroaming

Op 1 januari 2018 wijzigt een klein deel van de roamingtarieven, namelijk het maximale groothandelstarief voor dataroaming. Daarmee kunnen telecomaanbieders uitrekenen hoeveel gigabytes hun klanten in het buitenland mogen gebruiken tegen thuistarief. De ACM zal na januari 2018 sneller optreden als partijen zich niet aan de regels houden. De ACM kan bijvoorbeeld een boete opleggen. Telecomaanbieders kunnen zich tot eind januari 2018 bij de ACM melden als zij tegen problemen aanlopen met de nieuwe regels. De ACM zal dan nog met de partij meedenken en afspraken maken om alsnog een juiste implementatie van de roamingregels te bewerkstelligen.

Maximale wholesaletarief daalt

Sinds 15 juni 2017 betalen consumenten en bedrijven bij verblijf in een ander EU-land hetzelfde voor mobiel bellen en internetten als thuis. Telecomaanbieders mogen wel een maximum stellen aan het aantal gigabytes dat verbruikt wordt voor het thuistarief. Het maximale wholesaletarief voor dataroaming daalt met ingang van 2018 van €7,70 per Gb naar €6,00 per Gb. Deze bedragen zijn exclusief BTW.

Over dataroaming

De nieuwe roamingregels gelden voor consumenten en zakelijke gebruikers als zij binnen de Europese Unie en sommige van hun overzeese gebiedsdelen bellen, sms’en of internetten met hun mobiele telefoon. Ook  Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hanteren de regels. Voor alle andere landen ter wereld gelden de nieuwe regels niet.

Rekenhulp op ConsuWijzer.nl

De ACM biedt op www.ConsuWijzer.nl een rekenhulp aan. Met deze rekenhulp kunnen consumenten checken op hoeveel gigabytes zij wettelijk minimaal recht hebben voor het thuistarief.