Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM waarschuwt voor incassobureaus Lootsma & Partners, Smits & Co en Inter Payment Service

 

Let op: Wij waarschuwen voor Inter Payment Services. Dit is niet hetzelfde bedrijf als incassobureau Interpayment. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de praktijken van incassobureaus Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service. Zij dringen bij consumenten aan om rekeningen voor onterechte vorderingen te betalen. Via ConsuWijzer ontvangt de ACM meldingen over deze incassobureaus. Omdat ze nu actief zijn en consumenten onder druk zetten om te betalen, waarschuwt de ACM voor deze bedrijven. Deze bedrijven maken deel uit van het netwerk van incassobureaus waarvoor de ACM eerder al waarschuwde. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Om te voorkomen dat meer consumenten slachtoffer worden van deze praktijken waarschuwen we nu.”

Agressieve incassopraktijken

Uit de meldingen blijkt dat de genoemde incassobureaus consumenten telefonisch en per e-mail onder druk zetten om een nog openstaande rekening te betalen, zoals voor een vakantie. Vaak is er helemaal geen overeenkomst, waardoor de vordering onterecht is. Soms gaat het om vermeende overeenkomsten van jaren geleden. De incassobureaus beweren dat de consument verplicht is te betalen en zetten hem onder druk. Ze dreigen consumenten met vergaande maatregelen zoals beslaglegging op goederen of bankrekeningen. Of dat ze zijn huis binnen zullen gaan met een sleutelmaker om goederen in beslag te nemen als de consument niet op tijd betaalt. Een incassobureau kan dit soort maatregelen helemaal niet nemen. Alleen een officiële deurwaarder mag na toestemming van de rechter beslag leggen. Het afdwingen van betaling van onterechte vorderingen en dreigen met bevoegdheden die deze incassobureaus wettelijk niet hebben ziet de ACM als een agressieve handelspraktijk.

Advies: betaal niet

Deze incassobureaus proberen onterechte vorderingen te incasseren. Omdat er vermoedelijk geen geldige overeenkomst tot stand is gekomen, is het advies van de ACM aan de consumenten om de rekeningen niet te betalen, ook niet als één van deze incassobureaus aandringt.

Netwerk malafide incassobureaus

Eerder waarschuwde de ACM ook al voor een netwerk van incassobureaus dat met een vergelijkbare aanpak consumenten benadert. De ACM ziet dat Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service onderdeel zijn van ditzelfde netwerk van incassobureaus dat  onder wisselende namen betaling van onterechte vorderingen afdwingt. Deze drie incassobureaus staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, terwijl dit wel verplicht is voor bedrijven die actief zijn in Nederland. Verder benadrukt de ACM dat Deurwaarder Smits & Co geen officiële deurwaarder is. Daarnaast kloppen de gegevens op de websites van deze incassobureaus niet.

Lootsma & Partners en Inter Payment Service vragen consumenten geld over te maken naar rekeningnummers in het buitenland, op naam van onder andere British Trans Asia. Incassobureau Deurwaarder Smits & Co int rekeningen voor Trip Abroad, All Great Dealz, Euroloterij, Ecodienst, Shoppendoejezo, Veiligwinkelen.nl, Hotelcheque, Fly Away, Shop and Fly en Buy to Fly.

Onlangs legde de ACM een boete op aan het bedrijf DeReisPlanner voor incasso van onterechte rekeningen. Dit bedrijf behoort vermoedelijk niet tot ditzelfde netwerk, maar hanteert wel dezelfde werkwijze.

Melden bij ConsuWijzer

Via haar loket ConsuWijzer ontvangt de ACM graag meldingen over incassobureaus.