Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM trekt ongebruikte 06-nummers in

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft honderdduizend ongebruikte 06-nummers ingetrokken van telecomaanbieder Globetouch Netherlands. Het gaat om alle nummers die beginnen met 06-350. De ACM kan deze teruggegeven nummers nu weer uitgeven aan een andere aanbieder van mobiele telefonie. Globetouch had nog niet één nummer van het nummerblok uitgegeven. 

Binnen een jaar uitgeven

Telecomaanbieders kunnen 06-nummers aanvragen bij de ACM. Ze moeten de nummers dan binnen een jaar uitgeven aan klanten. De ACM mag toegekende nummers intrekken als een telecomaanbieder de nummers te lang op de plank laat liggen. De ACM had de nummers al in december 2012 toegekend aan Globetouch.

Druk op 06-nummers

De ACM wil met gericht toezicht voorkomen dat er een tekort aan mobiele nummers ontstaat. Eerder dit jaar deed de ACM onderzoek naar de daadwerkelijke voorraad van nummers bij alle houders van 06-nummers. Van de beschikbare nummers voor mobiele telefonie was 90,8% uitgegeven aan telecomaanbieders. Daarvan bleek nog een derde bij hen op de plank te liggen. Om schaarste te voorkomen geeft de ACM 06-nummers inmiddels uit in kleinere blokken van 10 duizend. Zo krijgen telecomaanbieders geen overbodige aantallen nummers op voorraad en blijven er genoeg 06-nummers beschikbaar voor startende aanbieders.