Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM treedt op tegen leveranciers die geen modelcontracten aanbieden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft naar aanleiding van meldingen bij haar consumentenloket ACM ConsuWijzer onderzocht of energieleveranciers zogenoemde modelcontracten voor gas en elektriciteit aanbieden aan consumenten. Het moet voor consumenten namelijk altijd mogelijk zijn bij een energieleverancier een modelcontract af te sluiten. Ook moeten energieleveranciers zorgen dat de tarieven van een modelcontract altijd op hun website te vinden zijn.

Leveranciers mogen de tarieven voor een modelcontract zelf vaststellen en aanpassen maar moeten bij het modelcontract wel allemaal dezelfde modelvoorwaarden hanteren. Het modelcontract is een contract voor onbepaalde tijd en heeft variabele tarieven. Het modelcontract is echter niet altijd het voordeligste contract dat leveranciers aanbieden. Leveranciers mogen namelijk zelf bepalen welke contracten zij nog meer aanbieden en welke voorwaarden zij daarbij hanteren.

Uit meldingen bij ACM ConsuWijzer bleek dat het bij enkele energieleveranciers niet mogelijk was om een modelcontract af te sluiten. Klanten die contact opnamen met het bedrijf om een modelcontract af te sluiten kregen bijvoorbeeld te horen dat het modelcontract ‘uitverkocht’ was. De ACM heeft deze bedrijven hierop aangesproken. Inmiddels is het voor consumenten weer mogelijk om bij deze leveranciers een modelcontract af te sluiten.

De ACM roept consumenten die problemen ervaren bij het afsluiten van een modelcontract op dit te melden bij ACM ConsuWijzer .