Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM Telecommonitor: Nederlanders verbruikten meer dan 200 miljard MB mobiele data

In het eerste kwartaal van 2020 steeg het verbruik van mobiele data via 4G voor het eerst boven de 200 miljard MB. Het verbruik van mobiele data via 3G en 4G was in totaal 214 miljard MB, tegenover 159 miljard MB in Q1 2019, een stijging van 34,5 procent. De toename van het dataverbruik is een ontwikkeling die al jaren zichtbaar is. Dat staat in de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2020, die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag publiceert. Uit de cijfers is niet af te leiden welk deel van deze stijging samenhangt met de maatregelen die aan het einde van Q1 zijn genomen in verband met de coronacrisis en die ervoor zorgden dat mensen meer thuisbleven en thuiswerkten.

Ook mobiel bellen en bellen via breedband namen in het eerste kwartaal van dit jaar toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Dat is opvallend, omdat het aantal belminuten voorheen juist afnam. Het grootste deel van stijging komt doordat er meer binnen Nederland werd gebeld, met name van een vaste lijn naar mobiel.

Mobiel en vast

Het aantal mobiele aansluitingen steeg naar 20.257.000, een stijging van 4 procent vergeleken met Q1 2019. Bellen via traditionele telefonie (zoals ISDN en PSTN) daalde van ongeveer 430 miljoen minuten in Q1 2019 naar 340 miljoen in Q1 2020, een daling van 21 procent. Het aantal sms’jes daalde ook: in het eerste kwartaal van 2020 werden 10 procent minder sms’jes verstuurd dan in Q1 2019.

Machine to machine

Machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten (zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters), die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg naar ruim 7 miljoen, een stijging van 35 procent vergeleken met Q1 2019.

Internetverbinding huishoudens

In Nederland zijn in totaal 7,45 miljoen huishoudens aangesloten op het internet. Daarvan is 47 procent aangesloten via de kabel, 34 procent via koper en 19 procent via glasvezel. Bijna de helft van de huishoudens heeft een zeer snelle internetverbinding van 100 Mbps (Megabit per seconde) of hoger. In Nederland zijn 3,35 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel, waarvan 1,4 miljoen huishoudens glasvezeldiensten afneemt.

Toename bundeling van vaste en mobiele diensten

Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement, bijvoorbeeld een combinatie van vaste diensten zoals telefonie, televisie of internet met mobiel. Het aantal vast-mobiele bundels lag in het eerste kwartaal van 2020 op 2,76 miljoen, dat is een stijging van 8 procent vergelijken met Q1 2019 toen het aantal lag op 2,56 miljoen. Vaste diensten zonder mobiel zijn samen goed voor 4,17 miljoen bundels.

Marktaandelen telecomaanbieders

Wat betreft het marktaandeel mobiele aansluitingen bezitten de drie grote providers ieder tussen 20 en 30 procent marktaandeel. Het marktaandeel van T-Mobile (inclusief Tele2) op basis van het mobiele dataverbruik bedroeg in het eerste kwartaal van 2020 ruim de helft van alle data. Het marktaandeel van KPN op mobiel dataverbruik lag tussen de 20 à 25 procent en dat van VodafoneZiggo op 15 à 20 procent. VodafoneZiggo is met een marktaandeel van tussen 45 en 50 procent de grootste partij op de markt van breedband. KPN volgt met 40 à 45 procent. T-Mobile bezit tussen 10 en 15 procent van de markt en Delta Fiber Nederland minder dan 5 procent.

Over de Telecommonitor

De ACM publiceert elk kwartaal (voorheen elk halfjaar) de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

 

Zie ook