Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM Telecommonitor derde kwartaal 2020: mobiel dataverbruik stijgt

In het derde kwartaal van 2020 verbruikten Nederlanders aanzienlijk meer mobiele data dan in voorgaande kwartalen. Dat staat in de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het dataverbruik in Q3 was 264 miljard MB, dat is een stijging van 20% ten opzichte van Q2. Een mogelijke verklaring voor de toename is dat mensen meer buiten waren in de zomermaanden en dus meer gebruik maakten van hun mobiele data en minder van wifi.

Na een stijging in het eerste halfjaar, daalde het aantal belminuten voor vaste telefonie weer tot het niveau van voor corona (Q4 2019). Ook het aantal mobiele belminuten daalde met ongeveer 10% ten opzichte van Q2 2020.

Internetverbinding huishoudens

In totaal zijn 7,5 miljoen huishoudens aangesloten op internet. Daarvan zijn er iets meer dan 4 miljoen huishoudens met een internetverbinding van 100 Mbps (Megabit per seconde) of hoger.

Steeds meer mensen nemen een internetverbinding op basis van glasvezel, dit gaat ten koste van koper en kabel. In Q3 hadden ruim 1,5 miljoen huishoudens een internetverbinding via glasvezel, dat zijn er 59.000 meer dan Q2. Ongeveer 6 miljoen huishoudens hebben een internetverbinding op basis van koper of kabel, 22.000 minder dan Q2.

Marktaandelen telecomaanbieders

Wat betreft het marktaandeel mobiele aansluitingen bezitten de drie grote providers ieder tussen 20 en 30% marktaandeel. Het marktaandeel van T-Mobile (inclusief Tele2) op basis van het mobiele dataverbruik bedroeg in het Q3 van 2020 ongeveer de helft van alle data. De marktaandelen van KPN en VodafoneZiggo op mobiel dataverbruik lag tussen de 20 à 25%. KPN en VodafoneZiggo zijn met ieder een marktaandeel van tussen 45 en 50% de twee grootste partijen op de markt van breedband internetverbindingen. T-Mobile bezit tussen 5 en 10% van de markt en Delta Fiber Nederland en de overige aanbieders minder dan 5%.

Wholesalemarkt voor glasvezel

De wholesalemarkt voor (fysieke) toegang tot glasvezelnetwerken die zijn aangelegd naar locaties van zakelijke eindgebruikers blijft groeien. Deze markt van zogenaamde ‘ODF-toegang’ voor dataverkeer tussen verschillende bedrijvenlocaties omvatte in Q3 van 2020 ongeveer 107.000 aansluitingen. Op deze FttO-aansluitnetten (‘Fiber to the Office’) worden ongeveer 57.000 lijnen als retaildienst aangeboden aan zakelijke eindgebruikers. Op dit moment wordt circa 40% procent van de zakelijke netwerkdiensten geleverd over een glasvezelverbinding.

Over de Telecommonitor

De ACM publiceert elk kwartaal de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

 

Zie ook