Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM start sectoronderzoek reumageneesmiddelen

 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een sectoronderzoek naar TNF-alfaremmers, een type geneesmiddel dat vooral wordt gebruikt bij reuma. TNF-alfaremmers behoren in Nederland en wereldwijd tot de geneesmiddelen met de hoogste kosten voor ziekenhuizen en patiënten. Dit komt door de relatief hoge prijzen voor deze geneesmiddelen in combinatie met de grote aantallen patiënten die ze gebruiken. Naast TNF-alfaremmers kijkt de ACM ook naar mogelijke alternatieve middelen. Bart Broers, directeur Zorg van de ACM: “Het valt ons op dat prijzen voor deze middelen hoog lijken te blijven ook al zijn er verschillende alternatieven voor de patiënt op de markt. Dat roept de vraag op: hoe werkt de concurrentie op deze markt? Dat is voor ons reden om dit te onderzoeken.”

Wat houdt het sectoronderzoek in?

De ACM kijkt in haar sectoronderzoek naar de keuzes die voorschrijvers hebben tussen verschillende alternatieven (werkzame stoffen) en naar concurrentie na verloop van het patent op een geneesmiddel. De toezichthouder zal informatie opvragen bij onder andere ziekenhuizen, zorgverzekeraars, inkoopverbanden, patiëntenverenigingen en farmaceutische bedrijven. Het gaat daarbij om informatie over prijzen en volumes, vergoedingen, kortingen, substitutiemogelijkheden en voorschrijfgedrag om erachter te komen hoe deze markt werkt.

De uitkomsten kunnen leiden tot gerichte aanbevelingen aan marktpartijen en/of beleidsmakers. Ook kunnen deze aanleiding geven tot vervolgonderzoek, bijvoorbeeld naar mogelijke misstanden in het kader van de concurrentie.

Wat doet ACM nog meer op het gebied van geneesmiddelen?

De ACM heeft ‘prijzen van geneesmiddelen’ hoog op de agenda staan. Concurrentie in de farmaceutische sector draagt bij aan innovatie en de betaalbaarheid van medicijnen. De ACM ziet erop toe dat fabrikanten van geneesmiddelen zich houden aan de regels voor eerlijke concurrentie.

Informatie voor de ACM?

Heeft u informatie over dit onderwerp dat relevant kan zijn voor de ACM? Dan kunt u contact met ons opnemen.