Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM start marktstudie naar Cloudservices

De ACM gaat onderzoeken of de markt voor Cloudservices goed werkt voor mensen en bedrijven in Nederland. De eerste fase van het onderzoek is gericht op kennisvergaring. Zo gaat de ACM onderzoeken hoe Cloudservices (technisch) zijn gebouwd en wat de gevolgen hiervan zijn voor diensten die op basis van Cloudservices werken. Ook gaat de ACM inventariseren of sprake is van marktimperfecties zoals, marktmacht, lock-in effecten en informatie-asymmetrie. De ACM verwacht dit eerste deel van het onderzoek in september te hebben afgerond. Daarna beslist de ACM of een verdiepend onderzoek zal worden uitgevoerd.

Veel bedrijven, organisaties en instanties maken gebruik van Cloudservices. Cloudservices zijn diensten waarmee gebruikers rekenkracht, opslag en software huren in datacenters over de hele wereld. Hiermee betaalt de gebruiker alleen voor wat hij gebruikt en kan hij snel op- en af schalen. Cloudservices zijn daarmee een belangrijk element van de digitale economie.

Digitale economie is één van de speerpunten van de ACM. Cloudservices maken hier deel van uit. Deze marktstudie heeft als doel om onze kennis over Cloudservices te vergroten. Cloudservices staan op de lijst van core platform services in de concept Digital Markets Act (DMA) van de Europese Commissie (EC). Daarmee is het mogelijk dat Cloudservices van bedrijven die als poortwachter zijn aangewezen op termijn onder de werking van deze wet vallen.

Om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van Cloudservices gaat de ACM de komende tijd in gesprek met aanbieders en gebruikers van Cloudservices, Nederlandse en Europese experts, wetenschappers, en met andere toezichthouders,. Heeft u informatie over dit onderwerp en wilt u ons helpen bij deze studie? Dan kunt u contact met ons opnemen. Dit kan via: info [at] acm [punt] nl (info[at]acm[dot]nl).