Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM sluit onderzoek naar mogelijke overtreding concurrentieregels bij woninginrichting

De Autoriteit Consument & Markt sluit  het onderzoek naar een mogelijke overtreding van de concurrentieregels in de woninginrichtingsector. De ACM geeft voorrang aan andere onderzoeken, omdat het onderzoek tot nu toe onvoldoende bewijs heeft opgeleverd voor het vaststellen van een overtreding. De ACM houdt de sector in het vizier en zal eventuele nieuwe aanwijzingen serieus bekijken.

De ACM begon het onderzoek na aanwijzingen over het dwingend opleggen van minimumprijzen door leveranciers aan winkeliers. En er zouden ook afspraken zijn tussen verschillende leveranciers over de verkoopprijzen van hun producten aan consumenten.

Wat mag wel en niet tussen leverancier en winkel?

  • Winkeliers moeten zelfstandig hun verkoopprijs aan consumenten bepalen.
  • Winkeliers moeten ook zelfstandig bepalen of en hoeveel korting ze geven.
  • Leveranciers mogen niet meer doen dan het geven van een vrijblijvend advies over de verkoopprijs of korting.
  • Leveranciers mogen op geen enkele wijze – direct of indirect - druk uitoefenen om het advies op te volgen. Leveranciers mogen bijvoorbeeld niet dreigen met het stoppen van het leveren van producten.
  • Leveranciers mogen aan winkeliers geen informatie geven over verkoopprijzen van andere winkeliers.
  • Winkeliers mogen aan leveranciers ook geen informatie doorgeven over verkoopprijzen van andere leveranciers.

ACM en controle op eerlijke concurrentie

Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom controleert de ACM of bedrijven eerlijk concurreren en geen prijsafspraken maken, de markt verdelen of de concurrentie op een andere manier belemmeren, bijvoorbeeld door het uitwisselen van informatie. De ACM beschermt mensen en bedrijven tegen oneerlijke concurrentie en laat markten goed werken.